10Kw a kadar Offgrid sistemler için izin ve başvuru gerekmez. 500Kw a kadar şebekeden bağımsız şebeke bağlantısı olmadan üretim ve tüketimin tüzel ve özel kişiler trafından yapılması izne tabii değildir. Bununla birlikte, Tesisin Güvenlik tedbirleri alınmalı, Tesisin Elektro Projesi onaylı olmalı, TEDAŞ yönnetmeliklerine uygun OFF- Grid güneş enerjisi kurulumu yapılmalı, Belediyelerden GEs sahası ile ilgili imar izni alınmalı, Topraklama yönetmenliğine uygun yapılmalı, Üretim tesisinin arıza ve kısa devre durumunda, kısa devrenin şebekeye katkısının olmaması gerekir.
Şimdi Off-Grid Nedir Onun tanımına bakalım:
Off-grid güneş enerji sistemi, elektrik şebekesine bağlı olmayan, tamamen bağımsız çalışan bir güneş enerjisi sistemidir. Bu sistemler, güneş panelleri aracılığıyla güneş ışığını elektriğe çevirir ve bu elektriği genellikle akülerde (bataryalarda) depolar. Geceleri veya güneşli olmayan zamanlarda bu depolanan enerji kullanılır.
OFF-Grid Sistem Şebekeyede Bağlanıyorsa:
Eğer sistem şebekeye bağlı olmasına rağmen şebeke kesildiğinde dahi kendi başına çalışmaya devam edebiliyorsa, bu sistem off-grid kapasitesine sahiptir. Yani sistem hibrittir ama off-grid gibi çalışabilir.
Şimdi asıl konumuza gelelim; Off-Grid sistemler için izin gerekirmi.
EPDK Yeni Lisanssız Yönetmeliği En Son Güncel 2024
Resmî Gazete Tarihi: 12.05.2019 Resmî Gazete Sayısı: 30772
Önlisans ve lisans alma ile şirket kurma yükümlülüğünden muaf olarak kurulabilecek üretim tesisleri şunlardır:
-b) (Değişik:RG-9/5/2021-31479) İletim ya da dağıtım sistemiyle herhangi bir şekilde bağlantısı olmadan çalışan üretim tesisleri,
-f) Belediyelerin katı atık tesisleri ile arıtma tesisi çamurlarının bertarafında kullanılmak üzere kurulan üretim tesisleri,
-g) Sermayesinin yarısından fazlası doğrudan veya dolaylı olarak belediyeye ait olan tüzel kişilerce, belediyeler tarafından işletilen su isale hatları ile atık su isale hatları üzerinde, teknik imkanın olması ve DSİ tarafından uygun bulunması halinde hidrolik kaynağa dayalı kurulan üretim tesisleri,
Hibrit Ongrid-Offgrid , Akıllı İnvertörler ve Solar Hibrit Dalgıç Motor Sürücüleri OFF-Gridmidir
Eğer bir tesiste hem şebeke hemde güneş enerji sistemi varsa orada off-grid tanımı yapamayız. Enerji dağıtım firmalar, TEDAŞ EPDK, YGEM gibi kuruluşların iznine tabiyiz.
Özellikle Öz tüketim adı altında, Ongrid , Ongrid Hibrit, Ongrid OFFGRID tüm invertörler kapasite ve çağrı mektubu başvurusu gerekmektedir. Tüm yapılan tesisler her ne kadar inceleme ve denetim görmediğinden bir cezai işlem yapılmasada, net olarak izne tabidir. Bu sistemleri yaptıran tüm tesis sahipleri gücün büyüklüğüne bakılmaksızın izin almadan , dağıtım firmasına başvurmadan, PEDK dan görüş almadan, beleidye ve İl özel idreden gerekli presedürleri gerçekleştirmeden yaptıkları sistemleri kanunsuz ve kaçaktır.
EPDK bu konuyla ilgili aşağıdaki maddeyle, tespit ettikleri bir zamanda şebekeyi kesme haklarının olduğunu yazmaktadırlar.
Akülü Ongrid Olmayan. Şebeke ve Güneş Enerji sisteminden hibrit üretim tesileri(Akıllı İnvertör diye tabir edilen sistemler) ile iligli olarak
MADDE 5
(1) Önlisans ve lisans alma ile şirket kurma yükümlülüğünden muaf olarak kurulabilecek üretim tesisleri şunlardır:
a) İmdat grupları,
b) İletim ya da dağıtım sistemiyle herhangi bir şekilde bağlantısı olmadan çalışan üretim tesisleri,
Değişik bent: Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik (R.G.-09/05/2021/31479) m.2
Bu madde açık ve net olarak Sulama sistemlerinin önlisand, ve lisansız üretim tesileri yönetmenliğine takılmadan kurulabileceğini göstemektedir.
Ancak, hibrit çalışması durumunda, şebekeyle bir ilişkisi olmadığı halde, şebekeye teknik olarak hiçbir sızıntı ve enerji vermediği halde, "şebeke bailantısı olmadan" ifadesine takılmaktadır.
Yani hibrit sistemlerle ilgili tüm EPDK, TEDAŞ VE Dağıtım firmaları yönetmenliğinde açık ve net ifade bulunmamaktadır.
Yönetmenliğin 5. Maddesindeki şebeke bağlantısı ongrid şartını içermediğinden, hibrit sistemlerde kapasite ve bağlantı anlaşması şartlarına hükümlerine zorunlu kalabilir.
Üretim Tesislerinin Şebekeden ayrılma koşulları konusundaki yönetmenlikle ilgili bir madde ise, hibrit sistemlerin gerekli can mal güvenliği, elektrik proje onayı ve tesisin projesine uygun olması koşuluyla kullanabileceğinide söylemktedir.
Şöyleki:
Lisanssız enerji üretim yönetmeliği kapsamında olan üretim tesislerinin dağıtım şebekesinin bir bölümünü içerecek şekilde adalanmasına izin verilmeyecektir. Bu durumda bağlantı noktası itibari ile şebekeden izole hale gelen üretim tesisleri, bağlantı noktasının kullanıcı tarafında kalan bölümlerini şebekeden bağımsız olarak beslemesinde şebeke açısından bir sakınca bulunmamaktadır.
Kanunlar Yönetmelikler net olarak izinsiz bağımsız ve adalama üretim tesislerin şebekeyle bir ilişkisin olmadığı durumlarda, kısa evre can mal güvenliğini tehlikeye düşürmediği durumlarda kullanabileceğinide belirtmektedir. EPDK nın yöentmeliğinde aşağıdaki madde geçmektedir
(4) Üretim tesisi, can ve mal emniyetinin sağlanması için kısa devre arızası veya şebekenin enerjisiz kalması durumunda bağlantı noktası itibarıyla şebekeden izole hale getirilir ve şebekeye enerji verilmez. Şebekenin bir bölümünü içerecek şekilde adalanmaya müsaade edilmez. Bu durumda bağlantı noktası itibarıyla şebekeden izole hale gelen üretim tesisi, izole kalan tüketim tesisi bölümünü şebekeden bağımsız olarak besleyebilir.
Bir üretim sistemi Şebekeden izole hale nasıl gelir. yönetmeliklere uygun nasıl tesis edilir.
Yerel Dağıtım firmasına başvurulması gerektiği, ancak, bununla ilgili dağıtım firması herhangi bir ön görüş almasına gerek olmadığı, ve başvurunun belge verilmeden teknik olarka değerlendirileceği manasına gelmektedir.
-Hibrit sistemlerde tamamen şebeke ve güneş enerji üsretim sistemi galvanik olarak izole edilmeli
-Üretim tesisi, akıllı invertör, solar sulama motor sürücüsü kısa devre olduğunda şebeke bundan etkilenmemeli
-Motor sürücü, Hibrti çalıtığında AC, DC, Grid tamamen biribrinden bağımsız çalışmalı ve biribrini arız adurumunda etkilememeli.
Bu maddeler sağlandıkdan sonra tesisin yönetmeliklere aykırı bir durumu kalmamaktadır.
Off-Grid Sistemler için İzin Başvuru Gerekirmi
-
- Mesaj Panosu Yöneticisi
- İletişim:
Off-Grid Sistemler için İzin Başvuru Gerekirmi
Elektr Müh. İsmail Hakkı Özdem
Çamlıc aM 147. C 4/I
Yenimahalle Ankara 0312 425 2200
Çamlıc aM 147. C 4/I
Yenimahalle Ankara 0312 425 2200